2/15/2017

Travel tipy Londýn


Těchto článků je plná hromada, ale já jsem chtěla udělat tipy z vlastní zkušenosti.
Když jsem se chystala do Londýna já, připravovala jsem se opravdu pečlivě. Nikde jsem, ale nenašla na jednom webu všechny potřebné informace, proto jsem se rozhodla pro tento článek, na kterém najdete všechno potřebné. V Londýně jsem byla několikrát, ale jen jednou jako turistka. Je tam, ale toho tolik k vidění, že jedna návštěva určitě nestačí.

Doufám, že se vám budou tyto tipy líbit a pomůžou vám, při plánování cesty :)


1. Cesta do Londýna

Pokud jedete z Česka máte na výběr letadlo nebo autobus. Pravidelné letadlové linky létají z Prahy, Brna a Ostravy. Společnosti jsou ve většině případů nízkonákladové, proto letenky můžete sehnat za pár stovek. Velké pohodlí, ale v těchto letadlech nečekejte :D Společnosti, které z Česka do Londýna létají jsou British airways, ČSA, Ryanair, Wizzair, Easy Jet a Smartwings. Potom už jen záleží jaké má být vaše cílové letiště v Anglii a také cena letenky. Druhá možnost je tedy autobus, který jezdí přímý z Prahy. Jezdí se se společností Regio Jet a cesta trvá zhruba 20h. Tyto autobusy mají vynikající servis a také jsou velmi pohodlné. Jízdenka stojí cca 2000 a v ceně jsou 2 zavazadla.




2. Cesta z letiště

Z londýnských letiští jezdí pravidelné linky autobusů i vlaků. Z Heathrow jezdí i linka metra. Pro více pohodlné lidi nebo pro ty kteří chtějí mít jistotu, že dojedou z letiště tam kam mají, můžou si vzít taxíka. Ten je, ale docela drahý.
Já jsem pokaždé jezdila autobusem od National express, jehož jízdenky vycházely pokaždé celkem levně. Koupit se dají jak dopředu, tak i na letišti v automatech nebo v prodejnách jízdenek.

3. Cestování po Londýně

Nejlepší a asi i nejrychlejší způsob je metro. Doporučuji pořídit si oyster card, na kterou si vložíte určitou sumu a pak ji jen přiložíte na začátku a konci trasy k čipovému přístroji a částka se automaticky odečte. Cena se odvíjí od toho kolik zón v Londýně projedete. Výhoda je, že v 1-3. zóně, můžete projet max. 6 liber a potom už jezdíte zdarma. Další možnost je vlak a autobus, kde můžete také platit pomocí oyster card. Výhoda autobusu je, že většina linek na rozdíl od metra jezdí i pozdě v noci nebo nonstop. Pro přepravu po Londýně můžete využít i kolo. Nevýhoda, ale je, že je to celkem nákladná záležitost a musí se platit kartou.
Pokud vlastníte smartphone, stáhněte si aplikaci s metre, kam si zadáte odkud jedete a kam, a tam se vám vše ukáže, včt. výluk a různých změn na trati. A pokud nevlastníte, můžete si mapu stáhnout a vytisknout.




4. Ubytování

Hledejte si ho s dostatečným předstihem. Mohlo by se vám totiž stát, že už nebude nikde volno, budou drahé a nebo dál od centra. Vyberte si ubytování blíž k centru. To, že to je v centru neznamená, že to bude stát majlant. My jsme třeba byli ubytovaní v hostelu 10min. pěšky od Victorie a stálo to cca 25 liber na noc. Samozřejmě taky záleží na vašich požadavcích. Jestli chcete luxus nebo vám stačí obyčejná postel pouze na přespání. Je velké množství internetových ubytovacích portálů, které Vám vyberou ubytování na míru. Nejznámější jsou booking nebo airbnb.com.




5. Památky

Pokud má nějaká památka na výběr ke koupi flexy pas, tak si ho kupte. Určitě vám ušetří spoustu času čekáním ve frontě, než se na vás dostane řada. Typ na ušetření peněz, je hledat si památky, do kterých se nemusí platit vstup a nebo v určitý čas se nemusí platit, např. do kostelů během bohoslužby. Muzea a galerie jsou v Londýně zdarma, takže jejich návštěva se vyplatí. Hledejte si památky, které jsou blízko sebe, abyste nemuseli kvůli přejíždění od památky k památce, ztrácet půl dne v metru nebo autobusech.
Dominantou Londýna je bezpochybně London eye a snad každý ho má na seznamu míst, které musí navštívit. Ale, co když vám řeknu, že je v Londýně jiné místo, ze kterého je lepší výhled a zadarmo! Ano, něco takového opravdu existuje a jmenuje se Sky garden, kam je do 11:00 vstup zadarmo pro každého a potom jen na předběžné rezervace. Já jsem tam bohužel nebyla, ale při další návštěvě Londýna, se tam určitě podívám.




6. Nákupy

S nákupy v Londýně si každý určitě spojí Oxford street. Podle mě jsou tam, ale spíš luxusnější značky a z těch cenově dostupných je tam jen pár. Mě osobně Oxford street moc nezaujala a raději bych šla na nákupy někam jinam. Velmi oblíbeným je Westfield London, který je spíš než nákupní centrum, nákupní město a je tam obrovský počet obchodů a spoustu dalšího.
Většina obchodních center a zón bývá přeplněná lidmi a mnohdy vás při pohledu na ty masy lidí, chuť na nákupy přejde :D




Rada na závěr. Vyhnete se jakémukoli volnu. V tuto dobu je Londýn přecpaný turisty a není tam vůbec k hnutí. Přes týden se vyhýbejte špičce, kdy v metrech jezdí spousta lidí z práce.
Nejlepší je si přivstat a projít si Londýn hned z rána, kdy ještě není tolik lidí a máte výhled a fotky bez okolních turistů.

Žádné komentáře:

Okomentovat