2/25/2016

Jak se stát au-pair v UK

Pokud vás v Česku nic nedrží, máte rádi děti a chtěli byste se podívat do světa, vyzkoušet si žít v cizí zemi, naučit se něco z jejich kultury a hlavně se zlepšit v jazyku? Není nic jednoduššího než odjet jako au-pair. Ale jak na to.


Když zadáte do google au-pair, vyjede vám nespočet odkazů na články o tom. Také tam budou, ale odkazy na agentury, které au-pair programy zprostředkují. Nejznámější jsou Student agency, Coolagent a CulturalCare. Pokud, ale nechcete zbytečně vyhodit velké peníze za něco, co si zvládnete zařídit sami, tak jeďte bez agentury. Do UK totiž potřeba není.

Nejjednodušší způsob jak si najít rodinu je na aupairwordu, odkaz zde. Založíte si tam profil, přidáte fotky s dětma, nastavíte požadované kritéria a je to. Pak už si jen vybíráte mezi rodinama tu pravou a nebo čekáte až se nějaká rodina ozve vám. Nakonec si budete s rodinou dopisovat, domluvíte se na skype, kde se lépe poznáte, zjistíte jestli je to ta rodina, kterou chcete a popřípadě se už domluvíte na datu příjezdu a máte hotovo. 
Další možnost je přidat se do různých aupair skupin na fb, kde se denně objevují nabídky rodin, od holek, které rodinu budou opouštět. Tato možnost mně přijde trochu lepší, protože přece jen víte po kom rodinu budete mít a do jaké rodiny jdete. Nemusíte se bát, že by to byli nějací gauneři, kteří by vás chtěli někde prodat :D Potom je postup podobný, jak u toho aupairwordu. Vyměníte si skype a domluvíte se.

Já jsem měla to štěstí, že mně má budoucí rodina kontaktovala na aupairwordu, ale zárověň jsem viděla inzerát od jejich současné aupairky na skupině.

No a když už rodinu máte vybranou, jste domluvení na příjezdu, nezbývá nic jiného než si zařídit potřebné věci,koupit letenku/jízdenku, sbalit věci a jet :)

Nejdůležitější co musíte v ČR před odjezdem udělat, je odhlásit se z pracáku, pokud tam jste přihlášení. Potom se odhlásit ze zdravotní pojišťovny (pokud jedete na víc jak 6 měsíců) a udělat si cestovní pojištění. U pojištění si dejte pozor ať si nepořídíte s opakovatelnýma výjezdama, protože při tomto se musíte každých 90 dnů vracet do ČR a pokud to nedodržíte a nebudete to mít čím doložit, můžete platit tučnou pokutu. Nejlepší pojištění je od Axa a Allianz, ceny jsou většinou od cca 4000 nahoru.
Dále je dobré zajít si na preventivní prohlídky k doktorům, abyste potom nemuseli něco řešit v zahraničí, kde by se to mohlo pěkně prodražit.

No a nakonec už vám zbývá jen dokoupit poslední věci, nějaký dárek pro rodinu, sbalit si věci, vyměnit peníze a můžete jet :D 

Žádné komentáře:

Okomentovat